Kiinteistöjen vaihtamisesta ei voi sopia suullisesti. Jotta lainhuuto vaihdettaviin kiinteistöihin saadaan, tulee laatia kirjallinen vaihtokirja maakaaren säännösten mukaisesti. Vaihtokirja on allekirjoitettava ja päivättävä kaupanvahvistajan läsnäollessa.

Vaihdosta on kysymys silloin, kun molemmat luovuttavat jotain kiinteää omaisuutta eli kiinteistöjä. Vaihtokirjassa tulee olla maininta, että kyseessä on kiinteistöjen vaihto. Vaihtokirjaan täytyy kirjata osapuolten tietojen lisäksi mm. vaihdon kohteet sekä määräosat ja -alat sekä myös vastike.

Kiinteistöjen vaihtoa on myös se, kun molemmat osapuolet luovuttavat kiinteistön, mutta sen lisäksi toinen maksaa välirahaa tai antaa lisävastikkeeksi muuta omaisuutta, kuten vaikkapa asunto-osakkeita.

Välirahaa joudutaan käyttämään silloin, kun kiinteistöjen arvo on erilainen. Vaihtokirjaan kirjataan välirahan suuruus ja maksuaikataulu sekä omistusoikeuden siirtymisen ja luovutuksen ajankohdat.

Vaihtokirja löytyy myös sähköisenä Maanmittauslaitoksen verkkopalvelusta. Tällöin ei tarvita kaupanvahvistajaa. Osapuolten henkilöllisyys tarkistetaan sähköisen varmenteen avulla.

Huomattava on, että kiinteistöjen vaihdossa molemmat ovat sekä ostajia että myyjiä. Molemmat siis maksavat omasta saannostaan varainsiirtoveron, joka on kiinteistön kaupassa 4 % kauppahinnasta.

Toimistomme juristit auttavat teitä kiinteistöjen vaihtoon ja kauppaan liittyvissä asioissa.

Avainsanat: , , ,